Kisimy kapustę
Październik jest miesiącem kiszenia kapusty. Podczas zajęć przedszkolnych dzieci z grupy „Pszczółkii” miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Oglądały stare beczki kamionkowe i poznały tradycję ugniatania kapusty bosymi stopami przez gospodarza.
W drugiej części zajęć dzieci zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie, kminek oraz sól). Następnie przygotowani do działań przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną kapustę wrzucały do przygotowanych w tym celu glinianych beczek. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą, dodawały przyprawy, marchewkę i jabłko. Następnie rękami i drewnianym tłuczkiem ubijały kapustę, tak, aby puściła sok. Tak przygotowane beczki z kapustą trafiły do przedszkolnej spiżarni, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces jej fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta! Mamy nadzieję, że przygotowane z niej surówki będą chętnie spożywane przez naszych wychowanków.